Milieuvriendelijker leven populairder voornemen dan stoppen met roken

72% Nederlanders is van plan minder plastic te gebruiken in 2020

Maar liefst 72% van de Nederlanders geeft aan van plan te zijn minder wegwerpplastic te gaan gebruiken in 2020.  25% van de mensen benoemt dit zelfs expliciet als goed voornemen, naast de gebruikelijke voornemens als meer sporten, gezonder eten en afvallen. Het is hiermee een populairder voornemen dan stoppen met roken (14%) en minder alcohol drinken (15%).  Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder meer dan 1.000 respondenten dat SodaStream Benelux liet uitvoeren.*

Het grootste deel van de Nederlanders (65%) gaat met goede voornemens het nieuwe jaar in.  Onder mannen is dit percentage aanzienlijk hoger dan bij vrouwen, 71% versus 59%. Waar de goede voornemens traditiegetrouw betrekking hebben op een gezondere lifestyle, worden milieuvriendelijker leven in het algemeen (20%) en minder plastic gebruiken (25%) dit jaar ook veel genoemd.  Met 35% wordt het voornemen om minder plastic te gebruiken relatief vaak onder 55-plusser genoemd.

Bewuster omgaan met plastic

Bijna driekwart van de respondenten geeft aan van plan te zijn minder plastic te gaan gebruiken in 2020. Dit plan wordt voornamelijk gedragen door de mensen van 55 jaar en ouder: hiervan geeft zelfs 89% aan van plan te zijn om minder plastic te gaan gebruiken, versus 68% van de mensen tussen de 18 en 34 jaar. Gelukkig gaat het grootste deel van de Nederlanders al bewuster om met plastic. Maar liefst 80% laat weten dat zij het afgelopen jaar al bewuster om zijn gegaan met het gebruiken van wegwerpplastic.

Populariteit herbruikbare fles
De herbruikbare waterfles blijkt populair in Nederland, vooral onder vrouwen (75%) en de jongere generatie tussen de 18 en 34 jaar. Van deze leeftijdsgroep gebruikt reeds 85% een herbruikbare fles. In 2020 is 81% van de Nederlanders van plan om vaker gebruik te maken van herbruikbare fles. Hiermee kunnen honderden, zo niet duizenden wegwerpflessen, worden bespaard.

SodaStream steunt goede voornemens
Om de voornemens van de Nederlander kracht bij te zetten zal SodaStream op maandag 6 januari op treinstation Rotterdam Centraal herbruikbare flessen (goed voor plat en bruisend water) uitdelen aan reizigers. Dit is de eerste dag van het jaar waarop weer massaal voor werk en studie gereisd zal worden. Hiermee voegt het bruiswatermerk meteen de daad bij het woord om haar doel en goede voornemen te realiseren om wegwerpplastic terug te dringen.

*Bron
Het onderzoek onder meer dan 1.000 respondenten in Nederland vond plaats in de periode van 24 tot en 26 december 2019 en werd door onderzoeksbureau Sherloq uitgevoerd in opdracht van SodaStream Benelux.  

Over SodaStream

SodaStream, onderdeel van PepsiCo, is wereldwijd marktleider voor toestellen om thuis bruisend water te maken. Sodastream-bubbels hebben veel voordelen voor de consument; het is gezond, eenvoudig te maken en het is beter voor de planeet. Met de herbruikbare SodaStream fles voor (bruis)water kan men bovendien duizenden flessen van wegwerpplastic besparen. De producten zijn verkrijgbaar in meer dan 80.000 winkels in 46 landen. Ga voor meer informatie over SodaStream naar www.SodaStream.nl en volg SodaStream op Facebook, Instagram en YouTube.